Klajster, czyli inaczej klej z mąki to niezastąpiony produkt przy pracach kreatywnych z najmłodszymi dziećmi. Można nim kleić kartki lub użyć do modelowania masy papierowej. Co więcej, samodzielnie przygotowany klej jest ekologiczny i nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych. Aby go zrobić, wystarczy kilka domowych składników. Oto proste przepisy na klej z mąki.

Klej z dwóch rodzajów mąki

Do zrobienia tej wersji kleju należy mieć mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Do garnka należy wsypać po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Stopniowo dolewać pół szklanki zimnej wody, tak aby nie powstały grudki. Gdy masa będzie gładka, należy zalać ją dodatkową szklanką wody, ale tym razem wrzącą i ponownie cały czas mieszać. Uzyskany klej powinien mieć konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe.

Klej z mąki i soli kuchennej

Jeśli klej z mąki nie będzie wykorzystany w szybkim czasie, na jego powierzchni może powstać pleśń. Można temu zapobiec ,dodając do niego odrobinę soli kuchennej. Przepis ten jest niezwykle prosty i zawsze się udaje. Aby otrzymać klej z mąki i soli należy jedną szklankę mąki pszennej wymieszać z jedną łyżeczką soli i zalać ją jedną szklanką letniej wody. Masę można wymieszać przy pomocy tradycyjnego miksera.

Przepis na gotowany klej z mąki

Przygotowanie gotowanego kleju z wody i mąki wymaga nieco większej ilości czasu, ale jego skuteczność zadowoli każdego domowego plastyka. Do garnka należy wlać jeden litr wody i doprowadzić ją do wrzenia. W osobnym naczyniu należy wymieszać szklankę mąki pszennej z dwoma szklankami zimnej wody. Do gotującej się wody w garnku należy ostrożnie wlewać przygotowaną masę i gotować ją na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. W trakcie 2-3 minut masa swą konsystencją zacznie przypominać budyń, to czas kiedy jest gotowa. Teraz należy ją tylko wystudzić i można przystępować do pracy.

Chcąc zrobić większą ilość kleju, modyfikujemy przepis, zmieniając tylko jego proporcję. Jeśli uważamy, że klej jest za gęsty lub za rzadki możemy według uznania dolać odrobinę wody, lub dosypać kilka gram mąki więcej.

Zalety kleju z mąki

Klej z mąki jest pełen zalet. Po pierwsze jest bezpieczny, gdyż składa się ze sprawdzonych składników, które są stałe obecne w naszej kuchni. Nawet spożycie takiego kleju przez dziecko nie niesie za sobą żadnego niebezpieczeństwa.

Niski koszt uzyskania kleju to jego kolejna zaleta. Ponadto, klej z wody i mąki to produkt ekologiczny. Można go bezpiecznie wyrzucić, a robiąc go samodzielnie, nie zaśmiecamy planety kolejnym plastikowym opakowaniem. Co więcej, produkt ten jest łatwodostępny. Można go wykonać w domu w niedzielę i święta nawet wtedy gdy sklepy są zamknięte.